Melody's Musings

Stuff that catches my fancy and random, sorted thoughts from the inner scrambles of my mind.

What you may expect to find here are what I consider good taste and some of the best in photography, philosophy, humor, art, architecture, food, music, poetry, literature and dance. I hope you like some of the things I enjoy.

I like anything to do with good design such as interior design, architecture, photography, and art. I enjoy philosophy and psychology. I love to figure out what makes individuals tick. Music of most all types but particularly classical, world, pop, acoustic guitar is a big part of my life and add some dance to the music and my day is great! I like to write and occasionally I will write poetry and I really love to read it out loud and I even record it sometimes.

I'm a Myers-Briggs type ENFJ which means I love people and have a great interest in them.

I guess you could say I'm a humanities kind of person. :)







  • Ask Me Anything




  • View Archives        People I Follow        
        
    Modern Blue Kitchen with open shelves

    Modern Blue Kitchen with open shelves

    Reblog
    Restore a true original: This is a complete restoration of an original St. Charles painted-steel kitchen, part of a modern glass house designed in 1969 by architect Robert Fitzpatrick."The cabinet boxes were repaired and refinished in place, while the metal doors and drawers were removed and restored by a local automotive body shop," says LePage.The original appliances were replaced with state-of-the-art ones, except for a fully functioning, vintage Sub-Zero refrigerator that got new stainless steel panels. The rubber flooring, which was not original to the house, was removed and replaced with 24-by-24-inch porcelain tiles.

    Restore a true original: This is a complete restoration of an original St. Charles painted-steel kitchen, part of a modern glass house designed in 1969 by architect Robert Fitzpatrick.

    "The cabinet boxes were repaired and refinished in place, while the metal doors and drawers were removed and restored by a local automotive body shop," says LePage.

    The original appliances were replaced with state-of-the-art ones, except for a fully functioning, vintage Sub-Zero refrigerator that got new stainless steel panels. The rubber flooring, which was not original to the house, was removed and replaced with 24-by-24-inch porcelain tiles.

    Reblog
    Contemporary Hillcrest Residence in Canada
Although we don’t often visit our friends up north, Canada is home to some stunning contemporary dwellings. One of our personal favorites is this beautiful Hillcrest House residing in Victoria, BC, Canada.
The contemporary Hillcrest Residence was designed by Victoria Design Group, and built by Canadian house builder Michael Knight, and features an exterior that is covered in wood paneling. Lights running along the roof overhang provide nice touches for the floor to ceiling windows covering the entire property. The multi -level dwelling is surrounded by lush green landscape, and features breathtaking water views from the backyard.

    Contemporary Hillcrest Residence in Canada

    Although we don’t often visit our friends up north, Canada is home to some stunning contemporary dwellings. One of our personal favorites is this beautiful Hillcrest House residing in Victoria, BC, Canada.

    The contemporary Hillcrest Residence was designed by Victoria Design Group, and built by Canadian house builder Michael Knight, and features an exterior that is covered in wood paneling. Lights running along the roof overhang provide nice touches for the floor to ceiling windows covering the entire property. The multi -level dwelling is surrounded by lush green landscape, and features breathtaking water views from the backyard.

    Contemporary Hillcrest Residence in Canada (13)

    Contemporary Hillcrest Residence in Canada (12)

    Contemporary Hillcrest Residence in Canada (11)

    Contemporary Hillcrest Residence in Canada (10)

    Contemporary Hillcrest Residence in Canada (9)

    Contemporary Hillcrest Residence in Canada (8)

    Contemporary Hillcrest Residence in Canada (7)

    Contemporary Hillcrest Residence in Canada (6)

    Contemporary Hillcrest Residence in Canada (5)

    Contemporary Hillcrest Residence in Canada (4)

    Contemporary Hillcrest Residence in Canada (3)

    Contemporary Hillcrest Residence in Canada (2)

    Contemporary Hillcrest Residence in Canada (1)

    Reblog
    Reblogged from justthedesign

    justthedesign:

    University of Aberdeen New Library, Aberdeen, Scotland.

    (via felixism)

    Reblog

    Contemporary Art Collector’s Dynamic Colorful Loft

    Collecting contemporary art is an occupation that takes up a lot of space. This necessitates a collection of spaces where art stands out, but merging this with a living space posed a challenge for architect Jean Verville, who worked on this project located in downtown Montreal. The Canadian architect designed a loft for an art collector, basing the concept on an unusual set of focal points. Colors make up an interesting, playful space arrangement, while the pure white details soften the overall atmosphere. The Colorful Loft not only displays astounding creations, but it also becomes a modern studio filled with inspiration for the artist’s new projects. Captured in between the walls of this bright and open space, objects, colors and textures mirror in one large wall, accentuating the need for a slightly simpler bedroom. Yellow floods this private space, helping in hiding storage spaces and creating a dynamic interior design even in the absence of usual furniture.

    (Source: freshome.com)

    Reblog
    Reblogged from architecturepastebook
    architecturepastebook:

Private house refurbishment, Kensington - Tigg Coll Architects (by @andymatthews)
© Andy Matthews www.andymatthewsphotography.com www.tiggcollarchitects.com

    architecturepastebook:

    Private house refurbishment, Kensington - Tigg Coll Architects (by @andymatthews)

    © Andy Matthews www.andymatthewsphotography.com www.tiggcollarchitects.com

    (via archiphile)

    Reblog

    Satu House by Chrystalline Architect

    Indonesian architectural firm, Chrystalline Architect, has designed the Satu House, a three story home, located in Jakarta, Indonesia.

    Satu House by Chrystalline Architect:

    “The Idea is simply to create a maximum space within its limited site. By minimising the use of wall as a partition toward the main area, so we can deliver maximum open space. Mostly the vertical zoning activities in Indonesia urban small house put the service area on the first floor, living room-dining room on 2nd floor and 3rd floor is for bedrooms.

    But when I started the zoning diagram, in this site I found that the first floor is actually the most comfortable level in which main activities took place. In terms of owner’s mobility access and potential view from the front yard, the first floor has some advantages that we can’t have on the upper floors. So I decided to switch the composition by placing the main area on the first floor and service area on the 3rd floor/ roof floor. When designing the section of living-dining area, I realized that this site which has 10 metre width is possible to have a clean space without column by hanging the bedroom level to the main beam on the roof floor that be spread out along the site’s width.

    Therefore I use the steel structure to build the main structure of this house. The entire main structure has been preliminary assembled on the workshop before it’s been constructed on the site, to ensure all the steel joint detail were design and worked perfectly. Large dimension beams that been required gave me a chance to optimize the height of the beams to place ventilation grill between each of it. Those ventilations provide circulation for hot air to flow out with roof glass at the left and right side of the building to bring natural light for the house during the day.

    The second floor, where all bedrooms are placed has a multifunction space right beside the stairs that’s been used as corridor, library and entrance door for bedrooms. The book cabinets also become partition for each bedrooms. At the opposite side, there is another corridor as the connecting area for all bedrooms and multi purpose room that placed in linier order. When all connecting doors at this corridor are opened, the rooms unite into one big connected room. Frosted laminated glass is applied for both corridors to provide larger range of light for living area on the first floor.

    I put reflecting pond under the stairs to decrease the room temperature during the day and create a peaceful ambiance by listening to the sound of water stream. An indoor terrace with wooden floor at the right side not only being used as a playground for the children but also can be an occasional indoor garage. As a whole composition, ‘Satu House’ was designed as a smart and thoughtful idea in terms of optimized the use of space for limited site.”

    Reblog

    Reed Residence by Robert Hawkins Architects

    Colorado-based studio Robert Hawkins Architects has designed the Reed Residence.

    This eco-friendy, mountain contemporary home is located in Elkins Meadow subdivision, two miles from downtown Steamboat Springs, Colorado, USA.

    Reblog

    Sliding House by dRMM Architects

    London-based studio dRMM Architects has completed the Sliding House project in 2009.

    This unique two story contemporary home, with mobile walls and roof, is located in Suffolk, England, UK.

    Sliding House by dRMM Architects:

    “The brief was a self-build house to retire to in order to grow food, entertain and enjoy the landscape. The site offered a combination of rolling England and agricultural Holland, restrained by stringent local Planning parameters for rural development. A genuine appreciation of vernacular farm buildings shared by architect and client/builder led to a manipulation of the local timber framed
    and clad ‘shed’ idiom.

    The outcome is three conventional building forms with unconventional detailing, radical performance, and a big surprise. A linear building of apparent simplicity is sliced into three programmes; house, garage and annexe. The garage is pulled off axis to create a courtyard between the three.

    The composition is further defined by material and colour; red rubber membrane and glass, red and black stained larch.

    The surprise: the separated forms can be transformed by a 20 ton mobile roof/wall enclosure which traverses the site, creating combinations of enclosure, open-air living and framing of views according to position. This is an autonomous structure; steel, timber, insulation and unstained larch spanning recessed railway tracks. Movement is powered by hidden electric motors on wheels integrated into the wall thickness.

    The tracks can be extended in the future should the client wish to build a swimming pool, which may need occasional shelter.

    Sliding House offers radically variable spaces, extent of shelter, sunlight and insulation. The dynamic change is a physical phenomenon difficult to describe in words or images. It is about the ability to vary the overall building composition and character according to season, weather, or a remote-controlled desire to delight.”

    Reblog

    Vancouver-based-based studio Patkau Architects has designed the Shaw House in Vancouver, Canada.

    Completed in 2000, this 3,067 contemporary home was designed for a single person and includes living spaces, bedroom, study, music room, and a lap pool.

    More photos and info here:  http://www.homedsgn.com/2012/04/17/shaw-house-by-patkau-architects/

    Reblog
    Reblogged from remash
    remash:

residence margaux ~ rene desjardins

    remash:

    residence margaux ~ rene desjardins

    Reblog

    Casa Do Lago by Frederico Valsassina Architects

    Lisboa-based studio Frederico Valsassina Architects has designed the Casa Do Lago project, a contemporary home located in Aroeira, Portugal.

    Reblog

    FI House by Punto Arquitectónico

    Mexican studio Punto Arquitectónico has designed the FI House.

    Completed in 2010 for a total budget of $300,000, this 4,090 square foot, two story contemporary home is located in Cholul, Yucatan, Mexico.

    For more information and photos, click here:  http://www.homedsgn.com/2012/04/15/fi-house-by-punto-arquitectonico/

    Reblog
    Reblogged from theblackworkshop
    theblackworkshop:

 ClassiCon Zelos Desk

Well engineered design for small spaces

    theblackworkshop:

     ClassiCon Zelos Desk

    Well engineered design for small spaces

    (via designvanilla)

    Reblog
    Reblogged from pynter

    (Source: pynter, via designvanilla)

    Reblog